Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zvíře na silnici - krizová situace

je mi jasné, že tento článek vyvolá v mnohých málo přemýšlivých hlavách vlnu nevole, proto prosím čtěte pozorně, ať nemusím v komentářích číst, že jsem tyran, vrah, člověk bez svědomí a že nemám rád zvířátka.

reakce během vteřiny musí zachránit Vás, spolujezdce, protijedoucí řidiče i Vaše auto.

čas od času potkáte na silnici zvíře. tihle nezvaní hosté se na vozovce promenádují čímdáltím častěji, jelikož většina tuzemské lesní zvěře se v nedávných letech přemnožila a myslivec si dokáže leda ustřelit prst, nebo střelí svého kolegu myslivce.

se zvěří nejrůznější velikosti JE NUTNÉ počítat hlavně v noci v pozdních hodinách (provoz na silniccích ustává a zvířata naopak ožívají). ve dne situace tolik nebezpečná není, nicméně náhoda je blbec. pokud se projedete okolo jedné nebo druhé hodiny ranní po okreskách mezi poli, mezi vesnicemi u lesů nebo přímo v lese, ocitnete se jako při safari. kdo jezdí v noci hodně, ten mi dá za pravdu.

nevím jak Vás, ale mě v autoškole pan Pátek (8 milionů kilometrů po evropě bez nehody se všemi možnými dopravními prostředky) učil, že: "pokud je to malý, jako kočka nebo zajíc, bez milosti přejet. nestrhávat volant, nekličkovat, přejet."
když jsem teď ve zprávách četl, jak plně naloženej autobus s turistama sjel do příkopu a zahynulo tam několik lidí, otvírala se mi kudla v kapse. profesionální řidič jedoucí s takovým kolosem naloženým lidmi přece nesmí zaváhat. v prvé řadě nesmí ohrozit lidi, které veze, a pokud má pud sebezáchovy, neohrozí je, ani sebe. vzhledem k tomu, co to bylo za autobus, by srna způsobila minimální škody proti lidským životům.

ale dost...

situace první: přes vozovku běží kočka

kočka je zdánlivě ze všech nejchytřejší, protože vždy přebíhá silnici kolmo a jak nejrychleji dovede. kočku stát na středový čáře prostě neuvidíte, a před autem utíkat nebude a když, tak jen vteřinu. pokud se Vám náhle připlete před čumák, tak jí ten její prostě přejeďte. vím, je to odporné, nemorální a společensky pokleslé. strhnete tedy volant a zabijete sebe i protijedoucí?

situace druhá: na vozovce je zajíc

pro blbečky - zajíc je to zvíře s dlouhejma ušima a zadníma nohama, který neběží ale hopsá nebo peláší. záměrně nepíšu "přes vozovku běží", protože zajíc prostě neběží přes silnici, ale po silnici. zajíc je největší blbeček, jakýho můžete na silnici potkat, a jeho snaha o sebespásu stojí vážně za to. kolikrát se smíchy popadám co to zvíře v tý hlavě má:)
jednoduše zajíce potkáte, jak sedí uprostřed silnice. pozor - musíte nutně zpomalit, protože jen tak neuteče, nebo jen výjmečně. zajíc je pohodář, a proto se před autem rozběhne a běží po silnici. ne že by se snad otáčel a smál se, jak jste pomalí, to ne:) musíte zajíci přizpůsobit rychlost (zajíc cca 40 - 50km/h) a jet za ním dokud nevběhne zpátky do pole. JEĎTE za ním, abyste ho měli pořád na očích, dokud nezmizí do strany. pokud honíte zajíce delší dobu, je dobré zapnout varovná světla. pamatujte také, že zajíce může být nejen jeden kus, ale také dva, nebo třeba deset zajíců a tím pádem 50 nebo 60 mladých, kteří ještě neumí chodit natož běhat (mladý bez milosti zajeďte).

situace třetí: na vozovce je liška

liška je mrcha, svítí na Vás očima, takže o ní víte celkem včas, a navíc málokdy vletí do silnice (pokud zrovna nesežrala červenou muchomůrku). liška se nicméně jestě pořád řadí mezi zvířata, která lze celkem bez větší úhony přejet.

situace čtvrtá: na vozovce je srna

jde do tuhého. ve zlomku vteřiny musíte reagovat, a srnu přejet nemůžete. pokuste se ji přejet jen v krajních situacích, kdy není možnost změnit směr jízdy. když je na silnici srna, kterou vidíte s dostatečným předstihem, zpomalte, vypněte dálková světla a počkejte, až odběhne. pokud si srny nevšimnete včas - vaše smůla, a její koneckonců taky. proto v noci dbejte na pozornost !! laďte rádio ve městě, kde je světlo a nejsou srny a podobně.

situace pátá: na silnici je kráva

v těchto případech se tvoří kolony, protože kráva jen tak neodejde. pokud ale budete mít to štěstí, že kráva se bude týkat jen Vás,  zkuste jí přejet :)) ne, dělám si srandu, postup je stejný, jako u srny, jen kráva je blbější.

situace šestá: na silnici je velbloud, bizon, velryba nebo beran

velblouda a berana jsem potkal po cestě z Itálie, už v čechách směr Budějice. můj spolujezdec byl trochu ožralej probdělou nocí a tak vymejšlel, jak nás vybourat. já se lek a okamžite podřadil a brzdil. jenom moment, než mi to došlo. pokud tedy vběhne do cesty velbloud, nebo něco podobnýho, nepanikařte, protože Vás to může i privýst do maléru. zabte spolujezdce.

JAK SPRÁVNĚ PŘEJET ZVÍŘE

důležitá je i samotná vražda kočky, nebo nedejbože chudinky malýho ušáčka jednoho blbýho dementního. leckdy zvíře přejet musíme, nebudeme se u toho zubit a skákat na sedačce radostí, ale ani brečet. důležité je v tu chvíli pustit plyn. umírat se má v tichu. kola je třeba, pokud to lze, nasměrovat tak, aby to mělo zvíře co nejrychleji za sebou, nejlépe ihned. to znamená trefit se kolem přímo do zviřátka. ne, prosím Vás, nekličkujte, přejeďte to co možná nejplynuleji, abyste se vyvarovali ztráty stability Vašeho vozidla.
velblouda přejedete tak, že přikážete spolujezdci, aby vystoupil a běžel asi sto metrů před auto. na této vzdálenosti se stačíte rozjet tak, aby to měl za sebou hned.

Autor: jakub dvořák | pondělí 21.4.2008 16:21 | karma článku: 15,51 | přečteno: 1248x
  • Další články autora

jakub dvořák

Křesťanství v ČR nechceme

Protože když nechceme islám, neměli bychom zapomínat na vlastní minulost. Žejo, komunisti a inkvizitoři?

16.1.2015 v 21:12 | Karma: 16,69 | Přečteno: 2221x | Diskuse| Ostatní

jakub dvořák

Zvýšení DPH Čechy na nákupy do ciziny nevyhnalo, tvrdí Kalousek

Kdo touží po hluboké ekonomické úvaze, tak to ani neotvírejte. Pouze mne zaujal jeden příspěvek...

11.7.2012 v 8:32 | Karma: 10,15 | Přečteno: 1221x | Diskuse| Ostatní

jakub dvořák

Necháme se terorizovat??

Nesmyslné ekologické daně, ekoterorismus a papalášství nenažraných, sobeckých primitivů mě už dlouho štve, ale tohle je už na pováženou.

9.5.2011 v 8:10 | Karma: 35,92 | Přečteno: 2496x | Diskuse| Ostatní

jakub dvořák

Jedinej, kdo šlápnul pořádně vedle, je idnes.cz

Jak si vůbec můžete dovolit házet vinu na někoho jinýho? Laskavě si přečtěte, co jste poslední dny psali, a uvědomte si, na základě čeho jste sesmolili takový kraviny.

22.4.2011 v 8:30 | Karma: 30,84 | Přečteno: 2831x | Diskuse| Ostatní

jakub dvořák

6A6 6666

Exkluzivní registrační značka, nebo jenom rudá závist, bledá tváři? Byl snad někdo znevýhodněn, když tuhle značku dostal synáček úřednice? O co byl připraven? Jakou přidanou hodnotu má "pěkná" kombinace čísel?

19.4.2011 v 8:30 | Karma: 17,43 | Přečteno: 2397x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Arcon Personalservice GmbH
Instalatér do Německa

Arcon Personalservice GmbH

nabízený plat: 75 260 - 90 320 Kč

  • Počet článků 67
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3111x
jsem svobodný člověk. chci říkat, že svoboda je důležitá, avšak né na úkor svobody někoho jiného.